dinsdag 25 december 2012

De eerste weken in Suriname.





Mijn eerste ervaringen? Prachtig weer. Hoewel het nu kleine regentijd is, valt er nauwelijks regen.Toevallig de afgelopen dagen even een stortbui. De storm ging dwars door het huis. En verder? Heerlijk rustig leven. In het begin voelde ik mij zonder auto en zonder internet erg geïsoleerd, maar nu ik wel een auto en internet heb, is ineens alles weer dichtbij.

Ik heb nog weinig gedaan. Vooral lui geweest. Schaamteloos lui zijn is heerlijk. 
Om zeven uur opstaan en lekker op het terras ontbijten. Ergens halverwege de middag sta ik, na mijn Siësta,  achter het fornuis. En 's avonds vroeg naar bed. De zon komt om zeven uur op en gaat om zeven uur onder.
En tussendoor koffie drinken in een moderne Mall of op een terrasje in het centrum. Boodschappen doen bij de "Chinees op de hoek" of op een van de vele markten. Spelen op een gokkast in één van de vele casino's van Paramaribo waar het gratig eten en drinken is. Dat laatste spreekt mij als Nederlander natuurlijk bijzonder aan.  Verder bezoekjes aan familie en crossen door Paramaribo op zoek naar een andere woning. De huidige woning heb ik immers slechts tot 1 maart gehuurd.

Dat crossen door Paramaribo gaat steeds beter. Even wennen aan links rijden. Meer moeite heb ik met voorrangssituatie. Die worden niet altijd goed aangegeven. Het lijkt er soms op dat ervan uitgegaan wordt dat de inwoners zo langzamerhand wel weten wie op welk kruispunt voorrang heeft. Daarnaast geldt de regel dat de dikste auto voorrang heeft. De meeste mensen rijden goed, maar er zijn toch te veel gekken op de weg. Dat laatste geldt ook zeer zeker voor bromfietsers. Er zijn hier dan ook veel dodelijke ongelukken. Ik rij rustig en iedereen die vindt dat hij voorrang heeft, mag van mij eerst. Waarom zou ik haast hebben? Er is niets waar ik snel zou moeten wezen.

Gisteravond de nachtmis mogen meemaken in een schitterende houten kathedraal. Hoewel ik niet katholiek ben, is het toch mooi om zoiets mee te maken. Zeker op zo'n schitterende locatie.


Geleidelijk aan begin ik de behoefte te krijgen uitstapjes buiten Paramaribo te gaan maken. Heerlijk de natuur intrekken en kleine dorpjes te verkennen. En natuurlijk foto's maken waarmee ik mijn blog kan opleuken.
Dus: stay tuned


Geen opmerkingen:

Een reactie posten