maandag 9 september 2013

Berlijn, 250 jaar, familiedag


Zaterdag 7 september 2013 was het groot feest in Berlijn. Gevierd werd dat Berlijn zo ongeveer 250 geleden werd gesticht. Dat werd niet alleen door de inwoners gevierd, maar ook de nazaten van zij die  ooit in Berlijn geboren zijn, werden als verre neven en nichten die dag in de armen gesloten.
Met de dames I, I en U en zwager J, een dagje feestelijk op zoek naar de roots van moeders zijde.

Berlijn is een schilderachtig plaatsje in het district Para, aan de Parakreek waar je heerlijk kunt zwemmen. Vanuit Paramaribo rij je naar Zanderij. Even voorbij Zanderij treft u een bord dat rechtsaf naar Berlijn verwijst. Na een paar kilometer zandweg, kom je dan in Berlijn aan. Na stortregen, is deze zandweg alleen een feest als je een goede 4wheel drive hebt. Reisduur ~ 1 uur.

Het dorp was oorspronkelijk onderdeel van de Plantage Berlijn, gesticht in 1760 door de Duitser Kaptein Walraad Hendrik Godlief van Borries. Een hout/ suikerplantage.
Maar van de oorspronkelijke plantage is niets meer over. Wat er is, is een - nogmaals - schilderachtig dorp, waar de vooruitgang haar vernietigende werking nog nauwelijks verricht heeft. En doe je een paar stappen buiten het dorp, dan kom je al direct in het spannende oerwoud met riviertjes waar het bladerenrode water stroomt. Van de zinderende hitte van het open veld, waar het feest was, liep ik de vochtige, zuurstofrijke, koelte van het bos in. Heerlijk.
Geleidelijk aan komen er steeds meer mensen uit Paramaribo een buitenverblijf in Berlijn kopen/bouwen. 


Hieronder een foto-impressie.

Laatste stukje weg naar Berlijn.


De auto veilig geparkeerd voor het huis van "achter neef".
Trots op elkaarook hier troffen we familie aan


Huisjes in Berlijn, Para


In Berlijn geen asfalt, geen hekken, geen dievenijzer, geen alarminstallaties, geen waakhonden etc. Geweldig, heerlijk. 
50 m buiten het dorp is een open vlakte, geschikt voor feesten, feesten en feesten.   Zie filmpje van TV Apintie, In de Branding, met een item over het 250 jarig bestaan. 
 http://www.apintie.sr/vidi.php?vid=8254


Een eenvoudige, doch smaakvolle hap.


Helaas, geen enkele sabeltandtijger tegengekomen


Ook zonder feestje is een bezoek aan Berlijn zeker de moeite waard. Overnachtingen in kleine huisjes is ook mogelijk.

1 opmerking: