zaterdag 24 augustus 2013

Carifesta in Totness, Coronie.


24 augustus 2013. Op ongeveer 140 kilometer van Paramaribo ligt Totness, hoofdstad van Coronie. Nou ja, hoofdstad. Het is volgens mij het enige dorp van Coronie als we de kleine gehuchtjes even vergeten. Het district telt bijna 2900 inwoners en is het dunst bevolkte district van Suriname ( de binnenlanden, district Sipaliwini - wat 80% van Surinaams grondgebied beslaat - buiten beschouwing gelaten).

Hoe je in Totness komt? Simpel. in Paramaribo neem je de Kwattaweg richting Nickerie. Je blijft gewoon deze weg vervolgen, dan kom je er vanzelf. Een goed berijdbare ( geasfalteerde) weg.

In het kader van Carifesta gingen we een kijkje in Totness nemen. Carifesta wordt immers niet alleen in Paramaribo gevierd, maar door het hele land. Het zal niet verbazen dat met het afnemen van de bevolkingsdichtheid, de omvang van de feestelijkheden in gelijke tred afneemt. Maar qua sfeer was het erg gezellig en gemoedelijk. Pas veel later zouden er live optredens zijn. Daar heb ik niet op gewacht. Mijn moeder zij destijds altijd: "voor donker thuis komen". Zeker hier in Suriname een wijs advies. In het donker is het buiten Paramaribo niet fijn om te rijden. Een gat in of een drempel op de weg, zie je in het donker immers gemakkelijk over het hoofd.

Op het moment dat wij er waren, was het programmapunt "Eten en Drinken" uitgebreid aan de orde. Voor tien SRD ( ~2,20 euro) trakteerde ik mijzelf op een heerlijke bamie en voor thuis kocht ik een fles honing van plaatselijke bodem. Op de terugweg moesten we natuurlijk wat fruit kopen. Coronie is immers de fruitschuur van Suriname.

Voor de rest een beetje rondgelopen en gezocht naar leuke plekjes en situaties om die digitaal vast te leggen en de aldus ontstane impressie met u te delen. 




Bij de foto hierboven, ging het mij niet zozeer om de toiletten, als wel om de aankondiging van het feest, :-)

Het centrum der feestelijkheden in Totness

Muziektent

kleine overdekte ( obesitas-vriendelijke) markt
De plaatselijke lekkernijen ( honing)


 En dan natuurlijk de nooit ontbrekende vreet-tentjes. Veel voor weinig geld. Dat zou vooral een Hollander moeten aanspreken.


lekker

de sluis van Totness















Deze dames ( foto onder) ontmoeten elkaar op de brug en gingen spontaan met elkaar dansen van blijdschap. Het dansen kon ik op mijn camera niet vastleggen, maar wel iets van hun blijdschap en spontaniteit.
De ontmoeting




Tata Colin


Tata Colin was een slaaf op een katoenplantage in Coronie. Hij bereide in 1835 een opstand voor.. Echter, hij werd verraden, opgepakt, gebracht naar Paramaribo en tot de strop veroordeeld.
Het vonnis zou in Coronie worden uitgevoerd. Zo ver kwam het echter niet. Voor zijn reis naar Coronie was Tata al bezweken aan de martelingen.
Later is ter nagedachtenis aan Tata een standbeeld opgericht. Regelmatig krijgt hij nieuwe, schone kleren. Voor nu is hij feestelijk gekleed voor Carifesta.

--------------------------------------------


2 opmerkingen:

  1. Wat een heerlijk verhaal en genieten van de foto's! Dank je wel voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. En dan natuurlijk de nooit ontbrekende vreet-tentjes.======>Vind ik niet mooi.
      Kan gewoon eet tentjes heten.

      Verwijderen