zondag 11 augustus 2013

Dag der Inheemsen


 9 Augustus is een  in 2006 door de voormalige president Venitiaan uitrgeroepen nationale feestdag in Suriname, de Dag der Inheemsen (Ingi Dei). Die dag is een symbool van respect en erkenning van het inheemse deel van de Surinaamse bevolking: de indianen.  Deze dag was overigens al eerder door de VN uitgeroepen tot de internationale Dag der Inheemsen.

Er zijn in Suriname verschillende Indianen stammen met elk een eigen cultuur en taal.  Maar ze behoren allen tot de oorspronkelijke bevolking.

De feestelijkheden  duren zo ongeveer de gehele dag te beginnen  om 6 uur met een vuurceremonie, met bidden en met het reinigen van het lichaam in switi watra (een kruidenwater). En vervolgens gaan de indianen in optocht naar de palmentuin. Vele standjes met lekkernijen en home made vervaardigde spulletjes worden daar aangeboden. Maar vooral de gezellige drukte en de bonte verzameling van kleuren maken het een bezoek meer dan waard.


Niet alleen in de Palmentuin, maar ook het gebied er om heen, Onafhankelijkheidsplein en de Waterkant, waren het decor van de mooi uitgedoste inheemsen.

's Avonds staan de feestelijkheden vooral in het teken van muziek, dans, eten en drinken. 


 O ja, Heineken was er natuurlijk ook bij.






 










De Waterkant heeft recentelijk een facelift gekregen. het is nog niet af, maar het is nu al een grote verbetering.Het gebeuren vindt nu meer aan de "rivierzijde"plaats ipv aan de straatzijde.






 En dan hier de Waterkant aan de "straatzijde". (onder en boven) Hier is ( nog) niet veel veranderd.
 En terug naar het Onafhankelijkheidsplein heb ik mij nog even te goed gedaan aan een kalebas met Kasiri
 Kasiri gedronken. Tip: eerst drinken, daarna gaan googelen.


De VIP tribune voor het avond programma



Er werd al een beetje geoefend




Overigens wist u dat de indianen, of beter gezegd, de inheemsen, mogelijk de nazaten zijn van groot wild jagers uit Siberië? Die voorouders kwamen waarschijnlijk na de laatste ijstijd ( 12000 jaar geleden) via de Behringstraat Alaska binnen en trokken vandaar al jagend en zoekend naar warmere jachtvelden, door Noord Amerika naar Zuid Amerika. Zo ongeveer 9 tot 10 duizend jaar geleden kwamen de eerste jagers in wat nu Suriname heet.



 Bent u een keer op 9 augustus in Suriname, dan kan ik een bezoek aan de feestelijkheden van harte aanbevelen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten