zaterdag 3 augustus 2013

Joden savanne





 De Joden Savanne. (Ook wel: Savannah of Sevanna)


Oorspronkelijk waren het Joodse plantages tot medio negentiende eeuw. Daarna zijn de plantages verdwenen en heeft de natuur het overgenomen. In 1942 werd op die plek een interneringskamp gebouwd, waar Nederland onder barre omstandigheden en zonder enige vorm van proces ongeveer 150 Nederlanders uit Indië interneerden die verdacht werden van lidmaatschap van de NSB. Pas in 1946, toen de oorlog al een jaar afgelopen was, ontdekte bij toeval een Amerikaanse patrouille boot het interneringskamp en bevrijdde de bewoners.
 

Van de plantage is niets meer over. Ook zijn er geen resten meer van het interneringskamp. Alleen van twee begraafplaatsen is nog het een ander te zien.
Om een beeld te krijgen van de geschiedenis van de Joden Savanne, kan zich de tocht besparen. Dan kun je beter op het internet rondneuzen. Maar de reis er heen en de prachtige natuur op Joden Savanne, maakt toch wel het tochtje meer dan de moeite waard.
Behalve dat je de Joden Savanne per boot kunt bereiken, kun je ook met de auto daar naar toe. Vanuit Paramaribo neem je de Highway tot de afslag "Weg naar Caroline . Dat dorpje ligt aan de Suriname rivier. Omdat de brug recentelijk is kapot gevaren, brengt een oud pondje je naar de overkant. De Joden Savanne ligt dan nog maar op 5 min rijden. (route gewijzigd. Zie naschrift.)





Bij Carolina de pond naar de overkant van de  Suriname rivier.






Mijn dochter hielt toezicht op de het passen en meten op de oude veerboot


Vanaf de parkeerplaats klein stukje lopen door een prachtig bos.

Om deze teksten leesbaar te maken, gewoon even op de foto klikken



Begraafplaats voor vrije mensen van Afrikaanse en gemengde afkomst.  Niet voor slaven. Deze werden begraven op de plantage zelf



De Joodse begraafplaats, het Huis van Leven. Het eerste graf is uit 1683 en de laatste uit 1873.


 Synagoge Beracha ve Shalom (Zegen en Vrede). In 1685 voltooid en tot 1865 in gebruik geweest. Rechts op de foto ziet u een wit gebouwtje. Dat is heet bezoekerscentrum. Helaas gesloten toen we er waren.










De Suriname rivier ligt een stuk lager.


Dit soort korjaaltjes brengen je van het ressort Overbridge naar de Joden savanne. Maar desgewenst komt hij je ook ophalen in Leonsberg, Paramaribo. Het is dan ongeveer twee uur varen.



Op de terugweg nog even ananas gekocht.







Ik wilde nog even doorrijden naar ressort  Blakka Watra daar vlak in de buurt. De weg was te slecht. Als het nog even zou gaan regenen dan zou ik zelfs met mijn 4-wheel drive in de problemen kunnen komen. 







Deze beker heb ik aan mij voorbij laten gaan











































Voor de geschiedenis van de Joden savanne zie

http://www.suriname.nu/201cult/joodsgem04.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kamp_Jodensavanne
http://www.petervantriet.nl/article.php?articleID=162


-----------------------------------------------------

Naschrift 6 mei 2015.

De kapot gevaren brug bij Carolina is inmiddels door een nieuwe brug vervangen. De nieuwe brug staat wel een kilometertje meer stroomopwaarts. Dus op de Afobakaweg afslaan naar Powakka/Carolinekreek). Dan Carolina volgen (dus niet links afbuigen naar Powakka (indianendorpje), maar rechts aanhouden. Dat is thans nog een bauxietweg. Deze leidt naar de nieuwe brug. Na de brug tot einde van de weg rijden. Vervolgens links af en eerstvolgende mogelijkheid wederom links richting Redi Doti. U bent dan in de buurt. Rest van de route heb ik niet uitgeprobeerd. Mogelijk staan er vanaf hier bordjes en anders even in Redi Doti (marron dorpje) de weg vragen.

Notabene: op nog geen enkele site heb ik een update van de route gevonden. Ze vermelden allemaal nog de oude route (bij Powakka de veerboot nemen).





























































Geen opmerkingen:

Een reactie posten